Beijing, Pingyao, Beijing
Hoi Nederlanders!
Hier weer even een update,veel succes met lezen want het is een lang verhaal geworden!
Wow de week met Veerle is echt voorbij gevlogen! Toen mam, pap en mijn lieve broertje vertrokken waren hebben veer en ik er een relax dagje van gemaakt. We wilden nog iets gaan doen in onze laatste week, maar we hadden geen idee van waar we heen konden. Gelukkig is de baas van het hostel heel erg aardig en hij heeft ons wat tips gegeven. Helaas is het erg lastig om treintickets te krijgen vanuit Beijing dus uiteindelijk hebben we gekozen voor Pingyao. Pingyao is een klein stadje ongeveer 700 kilometer buiten Beijing, de trein op de heenweg deed er 14 uur over, dat is langer dan de vlucht van Amsterdam naar hier!!!! Achja gelukkig was het vooral 's nachts en hebben we nog redelijk veel kunnen slapen. Overdag kwam er een heel schattig Chinees kindje tegenover ons te zitten .Ze kon geen Engels dus dat ging een andere Chinees haar leren. Het kleine meisje zei even later steeds: You are beautiful! Zo schattig!! Eenmaal aangekomen in Pingyao gingen we zo snel mogelijk treinkaartjes regelen voor de reis terug naar Beijing.
Ik moet zeggen dat Pingyao echt een heel leuk lieflijk stadje is! In het oude centrum zijn geen moderne gebouwen, overal waren kleine straatjes, stadsmuren en tempeltjes. Ons hostel was ook super leuk! We zaten midden in het centrum en er was een heel schattig binnenplaatsje. Het stadje was wel vrij klein, dus we hadden de eerste avond bijna alles al gezien. Toen we om 8 uur nog rondliepen begonnen alle mensen van de winkeltjes alles al op te ruimen. Het schijnt heel normaal te zijn daar dat je na 8 uur gaat slapen ofzo. Gelukkig hadden wij al redelijk vroeg gegeten! Nouja toen er dus niks meer te beleven was in de hele stad zijn we maar gezellig een film gaan kijken in ons HUUUUGE bed! Het bed was zo groot als de hele kamer, je kon er wel met 5 mensen in liggen!
De volgende morgen/middag onderhand, besloten we fietsen te gaan huren. Natuurlijk viel ons oog op een tandem, zie je het al voor je.. wij samen op een tandem? Denk aan rodelen.. Veerle en ik op een slee, telkens in de berm!! Gelukkig ging het fietsen ons wel redelijk af. De Chinezen vonden het blijkbaar heel bijzonder om twee Westerse meiden op een tandem te zien, ze keken hun ogen uit!! Hellooooo, Ni haoooo dat was wat we de hele dag hoorden. Met de fiets zijn veer en ik de oude stadsmuren helemaal langsgefietst. Dat was echt heel mooi om te zien. Aan het einde van een dag lang fietsen kwamen we weer terug in het centrum en waren we weer bijna bij de fietsverhuur. BAM! Lekke band, heel fijn... Konden we met die zware fiets dat laatste eind gaan lopen, gelukkig was het niet meer zo heel ver.
De dag daarna zijn we nog een kleine uitkijktoren op geweest, daar had je een heel mooi uitzicht over alle daken en straatjes. En toen was het alweer tijd om richting het treinstation te gaan. Omdat het niet mogelijk was om slaap of zitplaatsen te krijgen, moesten we staan tickets kopen om toch uit dit gat weg te kunnen. Zodoende hebben we de meest verschrikkelijke reis van ons leven gehad. Het was echt heel erg, 12 uur lang staan! Soms gingen we op de grond zitten met 100 andere Chinezen totdat er weer een o zo lieve baby op de grond plast en het straaltje plas weer naar jou zitplek toe loopt! Echt een hel! Maar goed we hebben het weer overleeft. Natuurlijk waren we wel echt ongelooflijk moe toen we aankwamen, de hele nacht staan en niet slapen hakt er wel in!
In de resterende dagen met veer zijn we nog gaan shoppen bij de Silkmarket, we hadden een heel boodschappenlijstje gekregen van de rest van de familie, dus we konden gelijk aan de slag! Na flink afdingen hadden we vrij snel alles wat we nodig hadden. Verder was het wel best moeilijk om iets leuks te vinden om te gaan doen, want we hebben alle attracties in Beijing zo ongeveer wel gezien. Dus zijn we maar weer even terug gegaan naar het Houhai meer, daar hangt altijd een leuk sfeertje.
Ook zijn we nog even naar de campus geweest, om nog eens even rond te kijken. We hadden een adres van iemand gekregen waar je wel een appartement zou moeten kunnen vinden, helaas bleek dit een heel gebied te zijn en wij hadden verwacht dat we echt bij een appartementencomplex zouden uitkomen... Achja toch hebben we wat kleine bureautjes gevonden waar ze appartementen aanboden, helaas was alles in het Chinees en kon niemand ons in het Engels te woord staan. Dat werd dus niks! Toch hebben we een paar sites genoteerd en zijn we later gaan kijken, helaas.. ook niks in het Engels! Gelukkig hebben we tóch een Engelse site gevonden met behulp van de hostelbaas en konden we beginnen met zoeken. Alles is toch iets moeilijker dan ik dacht!
Omdat we de laatste dagen samen niet wilden verspillen hebben we de zoektocht even uitgesteld en zijn we weer Beijing gaan verkennen. En toen opeens was het alweer de laatste dag! We zijn nog naar het Beihai meer geweest, dat is ongeveer het enige plekje waar we nog niet waren geweest. Het was een prachtig meer met een witte pagode, helaas weten de Chinezen heel goed hoe ze een mooi meer moeten verpesten. Het meer was bezaaid met allerlei kleine waterfietsbootjes. Echt heel lelijk! De laatste dag hebben we zo'n beetje alles gedaan wat we nog wilden doen. Naar het meer, heerlijk ontbijten met Frans stokbrood, 's avonds in ons favoriete restaurantje eten en natuurlijk zijn we nog even langs de night market geweest. De night market was echt geweldig. Allemaal vlees en ondefinieerbare dingen aan stokjes. Ook kon je er van die vieze kleine levende schorpioentjes aan een stokje bestellen, of octopus of slang. Wat wij toch echt het lekkerst vonden van de markt waren de stokken met gecaramelliseerde ananas, hmmmm. En toen was het toch echt tijd om veerles spullen te pakken en de metro richting het vliegveld te nemen.
De laatste dagen waren echt geweldig, zo gezellig en relaxt. Maar helaas, aan alles komt een einde. Het was wel enorm zwaar om weer afscheid te nemen en vooral omdat je nu weet dat er in het hostel echt niemand meer op je zit te wachten. Als het aan Veerle lag dan had ze me in haar koffer gestopt om me mee naar huis te kunnen nemen!
Zo nu is mijn verhaal wel lang genoeg, veel te lang eigenlijk!Dus de rest krijgen jullie van de week wel te horen! Ik hoop dat het met jullie ook allemaal goed gaat in het verre Nederland!
Liefs Evie
Hoi Evie,
Leuk om je verhalen te lezen. Blijf vooral schrijven, wie weet kun je er ooit je voordeel mee doen.
Je maakt veel mee, ziet fantastische dingen en natuurlijk is het moeilijk om twee keer afscheid te nemen. Maar jij, jij redt het wel daar in China.
Da's heel andere koek dat hier achter de pc te zitten en (weer) te werken aan hetzelfde boek.
Toch krijgen wij ook het verre Oosten vlak bij ons. In ons oude huis gaan deze week zeven Vietnamezen wonen. Tijdelijk, voor een half jaar. We zullen proberen contact met ze te leggen, met oog op de toekomst (van wie dan ook. dus plannen voor Vietnam? meldt het in Tilburg).
Wat dichterbij: Karen werkt in Utrecht en studeert in Breda. Ze hoopt 26 januari af te studeren (goh, dan ben jij al terug). Joost maakt plezier tijdens zijn introductieweek en die zie ik nauwelijks (zo hoort het ook). Arnold probeert de pensioen van de oudjes te redden en ik... ik ga morgenochtend de trap maar weer eens nemen, slechts 645 treden. Wat knap , vooral voor mijn jonge broer, om zesduizend treden te nemen. Hoe lang hebben jullie er over gedaan? Westpoint beklimmen is dan nog maar een eitje.
Ik ben nog niet in Weurt geweest en ik vrees dat het al te laat is voor het bewonderen van de Coupe A La Chinoise van Rens. Komende week heb ik wat meer tijd. Ben benieuwd naar jouw en naar hun verhalen.
Dag Evie. Maar er iets moois van.
Joke
Jo waar blijven de fotos ofzo?
Wij hebben er thuis geen....
hoi Evie,
gaat het goed met jou?
Ik ben weer naar school en we krijgen nu Engels.
chinees leren we nog niet op school.
Verder gaat het goed in Weurt.
Ga nu volley dikke kus
Hee Eef,
Wooh klinkt allemaal super leuk daarzo! Ik kan me echt niet voorstellen hoe het er daar allemaal uit zou zien enzo. Ik vind het wel echt dapper van je dat je daar nu helemaal in je eentje zit, zou ik nooit durven!
Trouwens he, ik krijg op de uni een soort van ECONOMIE!!!! En jij bent er niet eens! :(
Ik las dat je een appartementje hebt (op daan's hyves, sorry:P) Maar super goed! Klinkt lekker, wil snel foto's zien! :D
Heel veel succes daar en ik kijk uit naar je volgende story!
Heel veel liefs uit Nederland!