Bezoek vanuit Nederland
Nimen Hao!
Hee iedereen!
zoals jullie weten heb ik deze week bezoek gehad vanuit Nederland. Ans en Bram kwamen een weekje Beijing bekijken.Het was echt super leuk om weer even mensen uit Nederland hier te hebben. Lekker een weekje Nederlands praten, al was dat af en toe wel moeilijk! Tegen Ans praatte ik in het Engels en op een gegeven moment begon ik al Nederlands te praten tegen mijn klasgenoten, verwarrend hoor! Jammer genoeg heb ik Ans en Bram zonet alweer afgezet op het treinstation, zij gaan hun reis voortzetten in Shanghai. Ik heb wel even een traantje moeten wegpinken, afscheid nemen is altijd weer zwaar!
Deze week was wel echt heel leuk, als ik het zou moeten samenvatten in een paar woorden dan zou ik dit zeggen: veel lopen, erg koud, heel gezellig, mooie dingen gezien, lekker gegeten, bijkletsen en toch ook wel heel vermoeiend. De komende week zou ik na school wel elke dag in slaap vallen!
Ans heeft nog een klein stukje geschreven over haar bevindingen van Beijing.
'' Hier een bericht van Ans en Bram vanuit Beijing.
Het was op zich al een hele ervaring om zo ver te vliegen maar dat was ons niet tegengevallen. Toen wij op het vliegveld in Beijing aankwamen viel me wel gelijk op hoeveel beveiligings mensen er rond liepen.Je hoeft niet bang te zijn dat er wat gebeurt. Eenmaal van de luchthaven af stond Evie op ons te wachten waar we het uiteindelijk ook voor deden. Dat was wel een opluchting anders had ik ook niet geweten waar we terecht gekomen waren. Het zoeken naar een taxi verliep heel soepel, er staat iemand die aan iedereen een taxi aan wijst zodat er geen opstoppingen komen en ook geen krijsende mensen die allemaal dezelfde taxi willen hebben. Is een goed idee voor Nederland. Eenmaal met de taxi onderweg viel me de neonverlichting allemaal erg op.Maakt een enorme drukke indruk op je. Hoge flat gebouwen zie je ook genoeg.
lDe wegen waar wij opreden om bij Evie thuis te komen waren prima. Het verkeer rijdt op zich best wel rustig alleen ze kunnen niet met hun vingers van de claxon afblijven. Als ze maar even denken dat er iemand in de weg rijdt wordt er getoeterd. Maar dat doen ze ook tegen elke fietser en voetganger die hun in de weg fietst of loopt.
De fietsers rijden bijna allemaal zonder verlichting op een enkeling na. Schijnt hier heel gewoon te zijn. Wat betreft de fietsen die hoeven hier ook allemaal niet op
slot, laten ze gewoon staan of liggen. Het zijn wel fietsen die wij bij de schroothoop zouden gooien maar hier rijdt elke Chinees erop.
Ik vond het een heerlijk geluid dat de scooters allemaal elektrisch waren, dat scheelt een boel herrie. Ik ben geen scooter tegen gekomen die op benzine reed.
De Chinezen zijn allemaal erg vriendelijk, de oudere vrouwen blijven glimlachen. De mannen kunnen nogal hard tegen elkaar praten maar dat schijnt ook gewoon te zijn. Het is wel jammer dat je ze helemaal niet kunt verstaan. Veel Chinezen kunnen ook geen Engels maar ze proberen dan toch met gebaren je iets duidelijk te maken of de weg te wijzen.
Op dit moment zijn er niet zoveel westerse toeristen dus wij hadden bekijks genoeg en er werden ook heel wat foto lensen op ons gericht. Of ze pakte je gewoon bij de arm en dan moest je met hen op de foto.
In de wijk waar Evie woont vlakbij de universiteit zie je wel veel nationaliteiten en wat me daar bij opviel dat iedereen heel erg vriendelijk naar elkaar doet. Ze zijn ook in iedereen erg geinteresseerd. Vragen altijd: hoe was je dag. Gasten worden ook opgenomen in hun gezelschap en iedereenpraat volop met je.
Wat me verder opviel overal kom je er mensen tegen die de straten aan het vegen zijn.De metro werkte ook goed en al was het nog zo druk en stond je plat gedrukt in de metro je hoorde niemand lelijk naar elkaar doen. Als je dan door zo'n snel mogelijk uit de metro moest gingen de mensen zoveel mogelijk aan de kant. Hier kan Nederland ook nog wat van leren.
Maar wat me wel het meeste bij zal blijven was het veilig gevoel dat je had. Het is zo'n grote stad en er wonen zoveel mensen maar ik ben geen moment bang geweest dat me hier iets zou overkomen. In Nederland laat je de slecht verlichte straatjes links liggen in het donker maar hier maakt dat niets uit.
Ik zou iedereen aan durven raden om een keer naar Beijing te gaan maar dan wel eerder in het jaar, het was er af en toe vreselijk koud.
Eten in China is prima, het is anders chinees eten dan wij in Nederland gewend zijn maar je moet je durven laten verrassen. Ik heb niet 1 keer vies gegeten en met stokjes eten heb je snel geleerd.
Nog 1 ding wat ik kwijt wil is dat je nooit de prijs voor iets moet betalen wat ze vragen je kunt ontzettend onderhandelen en dan zeker 80% zakken, ongelooflijk.
Moet je goed oefenen voordat je hier naar toe gaat. ''
Pff wat een leuke gezellige week! Foto's komen snel op de site te staan! Ik heb trouwens nog nooit zoveel probelemen gehad in mijn appartement. Eerst was de lamp op mijn kamer kapot en schijnt er nergens zo'n zelfde lamp te vinden te zijn. Daarna was het putje van de douche verstopt, toen we dat eindelijk verholpen hadden verstopte het putje van de wastafel en als klap op de vuurpijl verstopte de wc ook nog eens! Gelukkig hebben we de meeste dingen al weer snel kunnen verhelpen.
De rest van de verhalen komen nog wel, nu duik ik maar lekker mijn bedje in!
??
Bye!
hoi evie,
het is niet eens sinterklaas en het voelt al als kerstmis. Snow, snow, snow. Onze vietnamese huurders komen inmiddels ons oude huis niet meer uit, alleen nog om te filmen hoe die oude vrouw (ik dus) de sneeuw van de stoep schuif. Het zijn van die schatjes...
Gelukkig hebben ze tropische temperaturen binnen. De schoorsteen op Ringbaan West blijft maar roken... Center Parcs is er niets bij.
Vanmorgen (pardon, vanmiddag) kreeg ik je kaartje. heel erg lief en natuurlijk meteen weer een duwtje in de rug om je kond te doen van het wedervaren in dit kikkerlandje.
We hebben echt een kikkerlandje. In ons oude huis, in de kelder, heb ik nog niet zo lang geleden een gemummificeerde kikker gevonden. Helaas was de gruwelnacht in Weurt toen al voorbij, anders had ik daar goede sier mee kunnen maken.
De gruwelnacht was erg leuk, dat heb je van anderen kunnen lezen. Karen, Joost en Ita hebben nog flink wat na-gefeest bij Ansje Burgers. Ik geloof dat Karen nog sjans (term uit de jaren dertig van de vorige eeuw) had met iemand die zij in ieder geval een griezel vond. Karen, je oom Theo en ik hebben nog op het podium in een karaokenummer van K-3. Dat was voor de anderen echt een gruwel.
Je vaders verjaardag heb ik helaas moeten laten schieten. Moest werken en naar een betoging van Vlaams Belang (De Belgische PVV) 20 km over de grens. Ben trouwens niet over de grens geweest, kon daar op het laatst een mannetje charteren die mij op de hoogte hield. Pas bij uitwassen zou ik richting Belgie gaan.
Weet je: ook zonder mij wordt je vader wel oud(er). Heb helaas daardoor ook de verhalen van Ans en Bram gemist, of waren die toen nog niet terug. Het moet wel erg leuk geweest zijn om hen weer eens te zien en te merken dat je inmiddels doubledutch begint te spreken.
Het weekend ervoor waren arnold en ik in sevilla (net als Truce, grappig dat we dit zo van elkaar te weten komen). Jij kent de stad al en weet hoe mooi het daar is. Wij hebben ervaren dat het er ook koud kan zijn, dat het kan stortregenen en waaien. Die fraaie palmbomen hebben simpelweg vocht nodig, jammer genoeg net als wij er zijn.
Geeft niet, de stad was mooi. De mooie laarzen uit zuinigheidsoverwegingen niet gekocht en daar heb ik spijt van. geen enkele winkel in tilburg heeft dezelfde....Morgen moet ik voor een vergadeing naar den bosch. ga ik weer zoeken.
Deze keer geen gewapende bankoverval zoals in Lyon, dus dat was wel zo rustig.
Schokkende gebeurtenissen doen zich momenteel niet voor in het land. Nieuws van de afgelopen dagen was dat er maandagavond 900 km file stond ivm sneeuwval. Maaar...... en dat is goed nieuws .... de treinen reden. Handig voor Joost die voor een implantaat naar Utrecht moest.
Morgen maar eens de winterbanden laten opleggen op de auto van Karen (de oude van mij).
Dat was het een beetje.
Arnold waarschuwt dat er een film begint op tv en ik heb zin om een beetje onderuit te lummelen voor de buis. Dat komt goed uit.
Een verre groet uit Tilburg, namens iedereen..
Joke
Sint kwam bij Knoop en dacht ben ik nu echt zo n oen
nee, het klopt, ik mis daar echt een schoen.
maar het leek echter wel dat Rens met zijn grote schuit heeft willen proberen,
het ontbreken van jouw schoen te compenseren.
mijn zoek Piet vertelde mij toen van jouw bestaan,
hier ontzettend ver vandaan.
Ik kom je daar niet opzoeken, die afstand is te groot.
ik reis nooit per vliegtuig, hooguit met paard of boot.
dus dit jaar voor jou geen fraaie geschenken.
maar dat neemt niet weg dat Sint en Piet niet aan je denken.
je leert daar Chinees en vooral veel cultuur
en geniet geloof ik van elk uur
Voor je studie niks dan lof
Sint vindt dat werkelijk super tof
En als je straks ook nog eens Spaans wil leren
Kunnen we eindelijk eens in mijn taaltje converseren.
Evie hou het nog even vol
Leer trouw maar maak vooral veel lol
Maar bedenk ga nooit meer zo ver van huis
Volgend jaar met pakjesavond ben je gewoon weer thuis
Dag kind ik hoop dat ik je gauw weer zie
En bedenk :women ai ni
de Sint en Pieten
Ha Evie,
Leuk het bezoek uit Weurt. En.. heb je Bram al wat chinees geleerd.
Jij gaat als je thuis bent tegen mij toch geen chinees of engels praten he.!
Houd onze nederlandse taal toch maar goed in stand anders kun je niet meer met de oudjes praten.hmmm.
Alhoewel jij kunt heerlijk leuke verhalen schrijven , je moet maar jounaliste worden net als je tante, die schrijft ook zulke mooie verhalen.
Ja Sevilla was leuk, ik had gelukkig, zo te lezen, mooier weer dan Joke.
14 december ga ik met Annette met de Hispeed trein even naar Parijs, haar stageplaats introduceren.
We blijven een nachtje en dan met de speed weer terug.
Ook weer leuk.
Nu moet ik nog 3 gedichtjes maken voor sinterklaas, ik geloof dat ik je moeder in moet schakelen, die heeft het zo klaar.
Nou Evie , een te gekke tijd daar nog, geniet en ik wens je heel veel wijsheid toe.
liefs Truce
Hoi Evie
Eindelijk heb ik je site gevonden. Er staan leuke vehalen op. Het is erg fijn dat je het zo goed naar je zin hebt. En erg leuk dat je ook in zo'n ver land bezoek krijgt uit Weurt.
Ik wens je nog veel plezier en het gaat je goed.
Groetjes van Marian Reijnen uit Weurt
Heej Evie,
Hoe is t daar? t einde komt ook helaas al weer dichterbij :(. Voor mij is het juist bijna tijd om te gaan. Over anderhalve maand zit ik in Paris, heb er wel veel zin in maar eerst nog even iets vinden on te wonen. Hoop dat het bij mij iets sneller gaat dan bij jou daar in het verre China.
Nu eerst nog even kerst (toch wel gek, eerste kerstdag zonder Evie in Weurt) en dan nieuwjaar.
Ik wens je daar alvast hele prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar. En dan tot gauw een keertje.
-xxx- Annette
Evieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!
hoi! :]
nee haha, alles goed lieve zus?
beetje naar je zin met Elke?
Hier gaat alles z'n gangetje, alhoewel pap steeds langere dagen maakt, want ja, kerstmis staat voor de deur! We missen je wel hoor hier in de bakkerij, vooral morgen gaan we je missen, als al die taarten weer gemaakt moeten worden!:-) Nu is wim nog langer bezig hahaha!
Achja, over anderhalve maand kom je alweer terug, het schiet al op!
Dan misschien weer lekker op wintersport?... ik hoop het :D
Ohh, ik ga pap maar weer eens helpen, ik stink helemaal naar de boter trouwens.... Halve inhoud van het pannetje vloog over me heen en op de grond bij het strijken van onze overheerlijke stollen! :P
Nou meid, have fun nog met Elke en iedereen! en blijf je best doen op school natuurlijk ;)
dikke kus je broertje
xx
ha lekker ding
we zijn de kerstdagen goed doorgekomen ondanks jouw lege plekje aan tafel. ik moet zeggen dat ik je nu wel ongelooflijk mis. Ongelooflijk is natuurlijk een heel fout woord in deze stichtelijke kersttijd maar het is echt waar. Ergens hoopte ik stiekum dat jij ons ook zo zou missen maar als ik hoor dat jij je kerstdagen met een vriendin, de Ijslandse room mates , een Koreaanse buurvrouw en een Russin met vriend doorbrengt onder het genot van een zelfbereide kalkoen dan zal ik zeker niet de illusie koesteren dat jij ons zal missen.
Gelijk heb je meid, de kans om met zoveel verschillende nationaliteiten kerst te vieren die moet je nemen. ik weet dat Elke al weer langzaam bezig is met het pakken van haar koffer. Ik heb begrepen dat ook zij een fantastische tijd heeft gehad daar bij jou en ik vind het echt heel stoer dat ze je daadwerkelijk heeft opgezocht. Terwijl hier nu al weer een penetrante geur van oliebollen door ons huis gaat en Rens en je vader al weer RSI armen opgelopen hebben van het uitsteken van 2000 appelbeignets begin ik al stilaan af te tellen. Wel jammer, Ans en Bram hebben chocolade letters en dergelijke mee genomen, Elke heeft de kerststol en de kransjes meegenomen maar nu weet ik niemand die ik de oliebollen mee kan geven. Ach papa is in februari vast bereid om die dingen speciaal voor jou te bakken. Vieren we gewoon het chinese nieuwjaar hier met oliebollen.
Dag lieve schat, en wens Elke een goede terugreis, de sneeuwperikelen zijn wat op zijn retour en ik denk wel dat de vluchten gewoon doorgang vinden.
kus mama
dag evie,
allereerst een gelukkig nieuwjaar, dat hier al is begonnen met een hoop vuurwerk dat in de mist verdween. Een enkele vuurpijl - hele mooie exemplaren - kwamen boven het wolkendek uit en daar hadden wij - je oom theo, tante marlies, arnold en ondergetekende - weer veel plezier van. Het was wel een merkwaardig gezicht: al die lichtflitsen die van onderaf de wolken verlichtten. Wij zaten er net boven.Maar dat kan niet op tegen het bijzondere chinese nieuwjaar dat jij nog gaat meemaken.
Tja en nu 2011. Zal dit het jaar worden dat jij terugkomt en weer verder gaat? Misschien terug naar China of toch via Denemarken, Ijsland, Chili, Argentiniè, Suriname naar het mooie, lieftallige Weurt aan de dijk. Om vervolgens naar Madagaskar te vertrekken.
Probeer aub eventjes in het kleine Nederland te blijven, opdat je ouders weer van je kunnen genieten en wij aan je lippen hangen om je mooie verhalen te horen. Hoewel... ook in China lijken de dagen op school natuurlijk op elkaar.
Ik hoor in Weurt dat ze trots zijn dat jij een kei bent in de Chinese taal. Mooi zo, en nu nog een kwestie van bijhouden. Ik hoor om me heen dat de behoefte aan tolken Chinees in het bedrijfsleven groeit.
De feestdagen hebben wij hier boven doorgebracht. Eerste kerstdag zijn de kids en ik s avonds nog gaan slee/en en big/footen in de duinen. was erg leuk en met volle maan is er genoeg licht in het bos.
Karen heeft het 2011 zien worden in Breda, Joost was in Parijs en kwam gisteren met vijf man onverwacht mee/eten. Was ook erg leuk, mede dankzij een oude triviant versie. En een hapje pasta staat in een handomdraai op tafel.
Even de laatste stand van zaken in den lande.
Ondanks het nieuwe jaar is alles bij het oude gebleven. Een rustige jaarwisseling, zegt de politie, ondanks twee doden en tig gewonden.
Geert Wilders heeft nog immer zijn witte kapsel, de sneeuw is bijna verdwenen, behalve hopelijk voor je ouders die nu lekker in winterberg zitten. Hopelijk gaan ze / met ons en de hele club/ op herhaling in oostenrijk.
Hét opvallende nieuws van vandaag, zondag 2 januari. Mensen hebben zich verslapen omdat de wekfunctie van hun i phone niet werkte. Apple biedt excuses aan. Gekker moet het toch niet worden...
Ik denk dat ik die morgen eens ga gebruiken, als ik te laat kom op mijn werk. Zijn ze meteen overtuigd van mijn digitale handigheid.
Wellicht ook een goede tip voor jou.
Hoewel, blijf lekker wakker in China, zonde om je tijd te verslapen. Geniet van elke minuut.
joke